KLİMA TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR
- İlk adım olarak sigorta kutusundan şalteri indirmek ve elektriği kapatmakla işe başlamalısınız. Bu sayede temizlik sırasında meydana gelebilecek olumsuz durumların önüne geçmiş olursunuz.
- Ardından klimanızın kapağını açmalı ve klima filtrelerini çıkarmalısınız. Uç kısımdan tutup yavaşça dış kısma doğru çektiğinizde filtre kolaylıkla çıkacaktır. Klima filtrelerinin nerede konumlandığı klima modellerine göre farklılık gösterebilir. Filtrenin ön mü, yoksa üst kısmında mı olduğunu öğrenmek için kullanım kılavuzundan yararlanabilirsiniz.
- Çıkardığınız filtreleri dilerseniz bir elektrikli süpürge ile dilerseniz de musluğun altında, kullanmadığınız bir diş fırçası ile temizleyebilirsiniz.
- Filtreyi yıkadıysanız tamamen kuruması için beklemelisiniz. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken iki nokta var: Klimayı filtresiz çalıştırmamak ve klima filtresini direkt güneş ışığına maruz kalacak bir alanda kurutmamak.
- Ardından filtreleri çıkardığınız alanlara takabilirsiniz. Dilerseniz hafif nemli bir bezle klima ızgaralarını da silebilir ve ardından kuru bir bezle durulayabilirsiniz.
- Bu işlemlerin ardından klimanızı kullanabilirsiniz.
Bu arada bu işlem için yardımcı olarak klima temizleme spreyi tercih edildiğini de görebilirsiniz. Fakat bu spreylerin iyice temizlenmesi gerektiğinden ve temizlenmediğinde hem klimanıza hem sağlığınıza zarar verebileceğinden bu ürünleri bireysel olarak tercih etmemenizi öneririz. Eğer klimanızın temizleyici spreylerle temizlenmesini istiyorsanız uzmanlardan yardım alabilirsiniz.
Klima temizleme köpükleri ve spreylerinin yanı sıra sirkeyle klima temizliği de son günlerde gündemde. Fakat sirkenin klimanıza zarar verme olasılığının yanı sıra odadaki sirke kokusundan rahatsız olabileceğinizi de unutmamalısınız. Yani bu seçeneği de tercih etmemenizi öneririz.
Klima Temizliği Ne Zaman Yapılır?
Klima filtre temizliği mümkünse haftada bir, değilse 15 günde bir yapılmalı. 3M filtreyi ise üç ayda bir değiştirmek doğru olacaktır. Bunun yanı sıra yetkili servis tarafından her yıl düzenli olarak yapılması gereken klima bakımı ve temizliği için de klimanın sık kullanıldığı yaz aylarının başını tercih edebilirsiniz.
Klima Temizliği Neden Önemli?
Klimalar hava sirkülasyonu sağlar. Bu nedenle odada bulunan tozlar, klima filtrelerinde kolaylıkla birikebilir. Biriken tozlar; kötü kokulara neden olabileceği gibi, filtrelerdeki bakteri ve virüsler nedeniyle sağlığınızı da tehdit edebilir.
Klima filtrelerinde biriken tozlar, klimanın performansını da olumsuz etkiler. İdeal ısı ayarında olmasına rağmen istediğiniz derecede ısıtma ya da soğutma yapmayan bir klima ise enerji tüketiminin artmasına, dolayısıyla yüksek meblağlı elektrik faturalarıyla karşılaşmanıza neden olabilir. Bunu istemezsiniz, değil mi?
Kısacası sağlığınızı tehdit edebilecek unsurları ortadan kaldırmak, kötü kokuların oluşumunu engellemek, klimanın verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak için evde klima tem
Klima Bakımı ve Klima Temizliği Aynı Şey mi?
Filtre temizliği, filtreyi biriken tozlardan arındırmak için yapacağınız bir uygulama. Klima bakımı ise bambaşka bir şey. Hem güvenliğiniz hem de klimanızın uzun ömürlü olması için yetkililerce yapılması gereken bu uygulamada; iç ve dış ünitelerin genel kontrolleri, basınç ve akım ölçümleri gibi önemli işlemler de yapılıyor. Dolayısıyla “Klima bakımı neden önemlidir?” sorusunun cevabının hem klimanızdaki olması muhtemel sorunların önceden fark edilip gerekli uygulamaların yapılabilmesi ve bu sayede güvenliğinizin sağlanması olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ki bu bakımlar klimanızın ömrünü uzatma konusunda da pay sahibi olabilir.
Klima bakım ve temizliği nasıl yapılır, klima bakımı yapılmazsa ne olur anlattık. Bu arada klimanızın kullanma kılavuzundan sağlıklı bir kullanım için yapmanız ve yapmamanız gerekenleri de öğrenebileceğinizi hatırlatalım. Eğer bir klima almayı planlıyorsanız klima modelleri ve klima fiyatları için Koçtaş’a göz atabilirsiniz. Karar verme aşamasında “Klima nasıl seçilir?” sorusunun cevabı için de “İster Sıcak İster Soğuk: Klima Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazımızı okuyabilirsiniz.izliği yapmayı es geçmemek oldukça önemli.